Rode kool stamppot hoe maak je dat nou eigenlijk? hier op deze pagina kunt u hier meer over lezen. Het koken van de Rode kool stampot zal hier uitgelegd worden maar eerst wat algemene informatie over de Rode kool. De Rode kool is een van de belangrijkste sluitkool gewassen en wordt vooral voor de verse markt geteeld. Andere sluitkolen zijn witte kool, spitskool en savooiekool. Rode kool is een van de oudste koolsoorten in Nederland. Er zijn zomerse- en winterse rode kool. Ook worden er kleine een- of tweepersoons kooltjes geteeld. De blauwrode kleur van de rode kool wordt veroorzaakt door een natuurlijke kleurstof die je nog eens moeilijk uit je kleren krijgt. Het hevige effect van de rode kool hangt af van het ras. De rode kool kun je in veel verschillende manieren koken hieronder lees je er meer over.
Rode kool stamppot
recept is voor 2 personen
Tijd: 20 min
wat heb je nodig:
- 3 eetlepel boter
- 2 slavinken
- 2 theelepel gedroogde tijm
- 1 zakje aardappelpuree voor stamppot (pak a 2 zakjes)
- 300 g gesneden rodekool
- gemalen kruidnagel
- 1 appel (in kleine stukjes)
- halve eetlepel vloeibare honing
De bereiding
als eerst bereid je een pan met 2 eetlepeltjes boter verhitten, bestrooi daarna de spekjes met vlees erin met tijm en laat het 15 minuten gaarbakken. laat het vervolgens In de braadpan met de rest van de boter smelten. Koel daarna met 100 ml water en voeg met een mespunt kruidnagelpoeder 7 minuten lang al omscheppend in de pan, laat de appel als laatst 2 minuten meebakken. Puree erdoor scheppen, en de Stamppot vervolgens warm houden. Neem de slavinken uit pan nemen. En doe er Honing en 4 eetlepels water door het bakvet roeren. Verdeel het Stamppot over de borden verdelen, leg de slavinken ernaast en schenk er honingjus eroverheen.
Voedingswaarden (per portie)
- energie 820 kcal
- eiwit29 g
- koolhydraten91 g
- vet 37 g
Advies over de rode kool stamppot
Er zijn natuurlijk heel veel verschillende soorten rode kool stamppotten, je kunt er van alles bijvoegen om tot een unieke rode kool stamppot uit te komen.